2008. október 22., szerda

Ella-hét 5.

Megint egy nagy klasszikust veszünk elő; ennek a dalnak annyi nagyszerű feldolgozása van, hogy igazán nehéz volt válogatni - ez meg is fog látszani a belinkelt klipek számán.

Az 1939-es Óz, a nagy varázsló c. film betétdalaként Judy Garland vette lemezre az "Over the Rainbow" c. dalt:


Ella - sajnos klip nélkül, csak képekkel illusztrálva a zenét:


Az amerikai Eva Cassidy úgy halt meg, hogy saját városán, Washingtonon kívül sehol sem ismerték. Az alábbi felvételt is egy barátja készítette kézikamerával. Az áttörést az hozta meg, hogy az amatőr felvételt beküldték egy angliai tévéműsorba, ahol a producer vállalta a kockázatot, és lejátszotta a nem profi felvételt. Ezután a nézők elárasztották kérdéseikkal az irodát az ismeretlen énekesnőről, a videó pedig az egyik legkeresettebb felvétellé vált.


A Summertime kapcsán már emlegetett Leona Lewis ezt a dalt is elénekelte, hasonló elismerést víva ki, mint a másik esetében (személy szerint én a Summertime-ot jobban szeretem tőle, de érdemes ezt is meghallgatni). Leona is Eva Cassidy adaptációját vette alapul a saját előadásához.


Talán ez a változat fog legismerősebben hangzani: Israel Kamakawiwo'ole egy hawaii énekes, akit rajongói csak The Gentle Giant-ként emlegettek, és aki 38 évesen hunyt el kóros túlsúlyosságából eredő betegség miatt.


Akik nem fértek be a válogatásba (köszönjük a részvételt, majd legközelebb), de egy linkre azért jók nálam: Barbra Streisand, Marylin Monroe, Kylie Minogue, Katherine McPhee (ha valakit, még talán őt betettem volna; csak a rendezőelvek miatt nem kvalifikált: nem igazán értelmezte újra a dalt, csak egészen kiválóan elénekelte; póttagnak jó lesz ;-) ), ill. a hatéves Connie Talbot, aki emberek tízezreit ríkatta a tévék előtt egy tehetségkutató versenyen. Elektromos gitáron: Chris Impellitteri.

2 megjegyzés:

Judit írta...

húúhúúúhúúúúhúúúú (hangmagasság-változást nem tudok produkálni... :-)

Megőrülök ezért a számért, főleg az Israel K.-féle feldolgozásért. Nagyon köszi! És tök jó az egész Ella-projekt, felfedeztem egy csomó jó számot általa!

MiRe írta...

My pleasure. :-)