2010. július 23., péntek

Feladvány 2.

Ha már ilyen gyorsan és ügyesen kitalálta Bence az előzőt, és megfejtette, hogy hangszerekről beszélünk, akkor itt a feladvány folytatása. Bostonban a Szépművészeti Múzeumban a hangszerkiállítás tényleg izgalmas volt. Az alábbiakban közzéteszek néhány képet, amit ki kellene találnotok, hogy micsoda. Az első három képen egy-egy hangszer van, az utolsón négy is (nem tudtam ügyesebben fényképezni). Vagy csak pontos, vagy majdnem pontos neveket fogadok el. Hajrá!
(Bocsánat, valami teljesen érthetetlen bugba ütköztem: gondosan kivágtam a képeket szépre, hogy csak a releváns részek látszódjanak, és ha a gépemen megnyitom az adott fájlokat, akkor minden képnézegető a kivágott képeket látja. Ellenben, ha ugyanezeket a fájlokat (egy néven értelemszerűen csak egy fájl van) feltöltöm, akkor az eredetit látom viszont. Félelmetes... Úgyhogy bocs a sallangokért.)

1.

2.

3.

4.

17 megjegyzés:

Bence írta...

Már majdnem az összes megvan, de a második még hiányzik, a negyedik képen pedig van olyan, amiben nem vagyok biztos.
Egy kicsit úgy érzem, hogy tegnap nem hagytam teret másoknak játszani, úgyhogy csak akkor írom be a megfejtéseket, ha már mind megvan. :) Hajrá többiek, keresgéljetek ti is, jó móka! :)

Szityú írta...

az elsőre először azt jelentettem ki, hogy tekerőhegedű. De persze nem ez a neve, azóta már tudom :)

a harmadik-negyedik az valami basszusklarinét - oboa - fagott (ezek közül valamelyik biztosan van bennük, és amúgy meg egyiket se ismerném fel :) ) Persze megwikipédiázhatnám ezt is.

a második szerintem nem hangszer, hanem valami hangoló segédlet. de ez vad tipp

Bence írta...

Na jó, a másodikra nem tudok rájönni.
-Az első egy hurdy gurdy
-a harmadik egy cornett
-a negyedik képen: a csavaros cucc egy klarinét, a középen megtört egy english horn vagy cor anglais, a C alakú pedig ha minden igaz, egy lizard - ebben azért nem vagyok teljesen biztos, de ez volt hozzá a legközelebb... :)

Szityú írta...

az első tekerőlant lenne magyarul, de ez méltatlanul túlkomoly az angolhoz képest. Szóval inkább nyenyere. Ezen felbátorodva kutatást végeztem, hogy más nyelven is vicces-e. De nem. Viszont észtül "tekero", cseszlovákul meg "ninera" :)

MiRe írta...

Az első megfejtése tökéletes, valóban a hurdy gurdy/nyenyere/tekerőlant/szentlélekmuzsika/kolduslant stb. néven "ismert" hanszerről van szó. Ez a példány 1775 körüli, Francia.-ból származik, Joseph Bassot készítette (ez a legszebb az egészben, hogy egy ilyen nevű hangszert ilyen nevű hangszerkészítő alkotott). A hangszer egyszerre húros, tekerős és billentyűs, ami szerintem lokális rekord; amennyire értem, a húrokat a tekerővel szólaltatták meg, a hangmagasságot pedig a billentyűk adták hozzá.

A másodikhoz kis segítség: egy ma is nagyon népszerű hangszer őse.

A harmadik megoldása szinte tökéletes: csak egy cornettino, de mivel nem nagyon érzékelhetőek a méretarányok a képen, ezért tökéletesnek fogadom el a megfejtést. ;-) A 17. századból származik ez a darab.

Az utolsó képen a csavaros valóban egy basszusklarinét (az olasz Nicolo Papalini alkotása 1815-ből). A _két_ középen megtört hangszerből az egyik tényleg angolkürt (English horn) - de vajon melyik, az első vagy a harmadik? A lizard nem talált, Szityú viszont részben beletrafált. ;-)

Úgyhogy még jöhetnek a tippek a második képre, ill. az utolsó kép első három hangszerére. Grat az eddigiekhez! :-)

Bence írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bence írta...

Ja, ez tényleg lemaradt: a bal oldali az angolkürt.
A második képen pedig akkor biztos egy antik audiocube van: http://www.percussa.com/

MiRe írta...

Angolkürt OK. :-)
A második képre nagyon eredeti volt az ötlet, de sajnos nem. Segítség: mire szolgál elöl a lyuk? Ez nyilván könnyű. És akkor egy ma is _népszerű_ hangszert próbáljatok társítani hozzá.
Az utolsó képen akkor már csak a két középsőre szabad a vásár - de azt lehet, hogy inkább rövidesen megmondom, mert inkább csak futó érdekességek, nem érdemes órákat tölteni a keresésükkel.

Bence írta...

Na jön a tippelés: nagyon hangsúlyoztad,hogy ma mennyire népszerű a hangszer, aminek az őse. A lyuk nyilván a hang felerősítésére szolgál, ilyen tipikusan a húros hangszereken van. Ezek közül ma a legnépszerűbb a gitár, úgyhogy erre tippelek. Viszont hogy? Belül vannak húrok kifeszítve, és a pöckökkel lehet bizgerálni őket? Vagy mi?

Bence írta...

Ja, és így: http://www.youtube.com/watch?v=xLlIbMA6VFA

MiRe írta...

És szólt a Szibilla: Egy ajtón ki- és bemenni is lehet.

Bence írta...

Most már a szobatársaim is ezen gondolkoznak, de nincs biztos válasz, marad a tippelés. Ha nem a hang felerősítésére szolgál a lyuk, akkor valószínűleg levegő megy be rajta. Igazából most nagyítottam ki először rendes méretére a képet, és láttam, hogy kis pöckök vannak belül. Gondolom ezek a levegőtől rezegnek, és a fehér bütykökkel (más nevet kellett nekik keresni, mert a pöcök most már foglalt a benti cuccoknak) lehet szabályozni, hogy melyik szóljon, és melyik ne.
A problémám, hogy nem igazán tudok olyan mai, népszerű hangszert, ami ehhez hasonlóan működne...
A másik problémám, hogy miért van talpa? Ha bele kell fújni, akkor az ember a szájához emeli, tehát teljesen felesleges lábakat csinálni hozzá. Ha nem fúvós, és az asztalon használták, akkor az megint fura, mert hogyan??

MiRe írta...

Langyosodik, langyosodik. ;-)
Egy fontos elem megint nem derül ki a képből: az eszköz elfér a két tenyeremben, tehát elég kicsi. A dizájnnal én most nem törődnék sokat - 1830-ban készült, annyit elárulhatok, azaz a praktikumot még az esztétikum nyugodtan felülírhatta.

Bence írta...

A legközelebbi hangszer, ami eszembe jut, az a trombita, de a kis pöckök miatt a doromb is felmerült, úgyhogy az új tippem: dorombita :)

MiRe írta...

:-D
A belső pöckökkel kapcsolatban pedig: azok túl vastagnak tűnnek ahhoz, hogy rezegjenek. Általában csak vékony húrokat rezegtetnek levegővel. Másrészt egy fémlap előtt vannak közvetlenül; már csak attól se tudnának rezegni...

MiRe írta...

A színfalak mögött oldódott meg a rejtély: egy ős-szájharmonikáról van szó. 1829-ben Charles Wheatstone jegyezte be a hangszerre a szabadalmat, és több méretben gyártották.

Az utolsó képen, hogy mindent lezárjunk, a második, íves hangszer egy tenor oboa 1720-ból, a harmadik egy basset-horn Bécsből, 1800 körülről.

bori írta...

A tekerőlanthoz csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy annyira nem ismeretlen ám - felénk még ilyen tanszak is van a helyi zenesuliban :)