2011. február 24., csütörtök

A télnek örömeiről

Gondolom, már a legtöbben így érzitek magatokat:


Hát még mi, Kanadában...

Viszont megvannak az előnyei(!) is a ma éppen mínusz 36 és 30 fok között érződő hidegnek (ennél kicsit melegebb volt ugyanis, mínusz 25 és 21 fok, de a szél hozzáteszi a maga részét - magyarázkodott Réka). Két kísérletet végeztünk el: mivel korábban már ígértük, buborékot fagyasztottunk, valamint ([fagyott] vizet hordunk a tengerbe) havat generáltunk.

Jöjjenek tehát a kísérletek! Először a profi buborékfagyasztás:



Aztán a bohó (HO-HO-HO) hóhányó:



A második kísérlet teljes tudományos magyarázata itt található, grafikonokkal, becsületesen.

5 megjegyzés:

Bence írta...

Valami egészen hasonlót sikerült csinálnunk Franciaországban a síeléskor: ott nem egyetlen buborékot fagyasztottunk meg, hanem nagyon-nagyon-nagyon sok kicsit.
A történet röviden a következő: volt mosogatógépünk, de nem volt tablettánk. Az egyik barátom azt mondta, hogy működik az sima mosogatószerrel is, majd beletett két kanálnyit.
Az eredmény: vödörszámra hordtuk ki az erkély mellé a habot (a földszinten laktunk), ami szépen meg is fagyott, úgy nézett ki, mint a hó, csak ha hozzányúltál, érezni lehetett, hogy nem vízből van, mert ragacsos volt.
A dolog érdekes része: másnap reggelre teljesen eltűnt a nagy kupac fagyott hab, nyoma sem maradt. Fel nem olvadhatott, mert éjszaka ott is -20 fok körül volt a hőmérséklet. Összeesett a saját súlya alatt? Elhordta valaki emlékbe? Vagy nekiesett hajszárítóval? Rejtély... :)

MiRe írta...

ROFL. Hát, naivan azt gondolom egyébként, hogy nem az első eset, ha tablettát nem hagynak az apartmanban, és a felkészült takarítószemélyzet hajnalban elhordja a bubihegyeket a porták elől. ;-))

Unknown írta...

Igen élveztem - azt is, hogy láttalak végre Titeket, és a technikai örömeket is.

pi írta...

Ezek nagyon jók, jó volt látni titeket. Lesz curlinges videó is?

minora írta...

Nagyon jó mindkettő! Kérünk még ilyen kísérleteket!