2011. február 7., hétfő

Ismeretterjesztés

Most olvastam, hogy találtak egy eddig ismeretlen templomot Izraelben, aminek pl. a mozaikpadlója gyönyörűen megőrződött (és persze rögtön tudni vélik, hogy egy próféta is ott van eltemetve - ami nyilván nincs kizárva, de valahogy mindig azt gondolják az ásatásvezetők, hogy most aztán olyan helyet régészkednek ki, amitől mindenkinek kettéáll majd a füle. De megértem, hiszen én is tudom, hogy Ezra Pound és a japanizmus hatása majdnem mindent megmagyaráz a világegyetemben, kivéve talán a túrós tésztát. Na, nem mintha az meg magyarázatra szorulna, csak mondom). A cikk egyik érdekessége egyébként az volt, hogy kiderült, bizonyos Bar Kochba Római Birodalom-ellenes felkelése (132-135) idején vert aranypénzeket is találtak. Ebből a mondatból, gondolom, minden jóravaló embert a Bar Kochba név hoz leginkább lázba, már ha valami egyáltalán. Ezért aztán utánanéztem, és kiderült, hogy a barkóba játék neve magyar specialitás (ebből ne tessék szillogizmussal levezetni, hogy csak magyar ember lehet jóravaló, mert hibás lenne az érvelés). A legenda szerint Bar Kochba elé hoztak egy megcsonkított embert, akinek a nyelve is ki volt tépve, a kezei is levágva, így se beszélni, se írni nem tudott. Hogy megtudja, kik tették ezt vele, Bar Kochba egyszerű kérdéseket tett föl a haldoklónak, aki bólogatással és fejrázással végül a zsidó csapat tudtára adta, kik voltak a gonosztevők. Angol nyelvterületen viszont már csak "Húsz kérdés"-nek hívják a játékot (na jó, Tventi Kveszcsönznek). Ezt kellett ma megosztanom veletek. Egészségetekre.


(Képünk csak illusztráció. Neki volt nyelve. Sőt a végén szinte már csak nyelve volt.)

2 megjegyzés:

Bence írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bence írta...

Még szerencse, hogy nem Salamon király meghallgatásai után készítettünk játékot. Azt hiszem elég morbid lenne szétvágni néhány csecsemőt akárhányszor el akarjuk ütni az időt egy kicsit.

Jut eszembe, hallottátok már a híres Sudoku király történetét?
Állítólag egy alattvalójától elloptak egy kilencszer kilences négyzetrácsról egy csomó számot, pedig mindegyik oszlopban, sorban, és 3x3-as négyzetben minden szám 1 és 9 között pontosan egyszer szerepelt.
A bölcs Sudoku király azonban nem volt rest, kikövetkeztette a megoldást a megmaradt számok segítségével, és kirakta a gonosztevő címét. Így tudták meg, hogy a Királyi udvar 23.-ban kell keresni a gazfickót. Ezért aztán odamentek a királyi haderővel, és négybe vágták. Ezt hívják dupla Salamonnak.