2009. február 24., kedd

Kvíz

Biztos ti is ezerszer hallottátok azt a szót, hogy "csimborasszó". Most épp egy esszében akadtam megint a szóra, angolul így írva: Chimborazo. Ne nézzétek utána, tippeljetek: szerintetek ki vagy mi Chimborazo? (Én mindig a zenei crescendóval asszociáltam, azt hiszem, mert valahogy "hangos zene"-képzetem volt róla; a nagybetű miatt ezért valami zenészt gyanítottam Chimborazónak lenni.)

9 megjegyzés:

druppeltjes írta...

Valami hangosan truppogó hangszer kitalálója?

Szityú írta...

Én Himalájában levő hegyre tippeltem :-)

MiRe írta...

Közelítünk, de csak távolról...

druppeltjes írta...

hangosan truppogó hegy Afrikában:)

MiRe írta...

Igazából megint közelebb kerültünk. :-D

minora írta...

a bolgból is kiderült, hogy neked már mondták kiskorodban...
"a szemtelenség legmagasabb hegycsúcsa"
minora

MiRe írta...

No, a hegyben, úgy tűnik, már megállapodtunk. De egy konkrét hegyet keresünk, ezt elárulom. A neve alapján hol lehet? Holnap este beírom a megfejtést, ha addig senki, mert megyek el, nem akarlak benneteket bizonytalanságban hagyni. :-)

Unknown írta...

neve alapjan egyertelmuen olasz, spanyol, portugal lehet.
na marmost olaszorszagban ilyen hegy nincs tudtommal. portugaliaban meg hegy sincs. spanyolorszag... hm... vagy delamerika, ahol sokan beszelnek spanyolul, es van andok. esetleg meksziko.
legyen Andok!

MiRe írta...

Gratulálok, Gergely, Ön nyert. A Chimborazo az Andok része, Equadorban a legmagasabb hegy. Idézem a magyar wikipédiát, hogy minorát is igazoljam: "A 19. század elejéig a Chimborazót tartották a Föld legmagasabb hegyének. (Innen származik a magyar Csimborasszó szóhasználat valami legnagyobb mértékére vagy legfelső fokára, például „a szemtelenség csimborasszója”). Csúcsa a legtávolabbra eső pont a Föld középpontjától, az egyenlítői kidudorodás miatt." (http://hu.wikipedia.org/wiki/Chimborazo)