2008. október 21., kedd

Ella-hét 4.

Ma a legendás, majdnem 4000 km hosszan Chicagótól Los Angelesig vezető, Amerikát szinte kettészelő "Route 66" ihlette "Get Your Kicks on Route 66" című dalt mutatom meg néhány feldolgozásban. 1946-ban Bobby Troup zeneszerző Pennsylvaniából Kaliforniába utazott, és a hosszú út alatt fogant meg benne a dallam, de a címadó egy soron kívül nem találta a hozzá illlő dalszöveget. Így, jobb híján, az elhagyott városok nevét rendezgette sorba:
Well it goes through St. Louie, Joplin, Missouri
Oklahoma City looks so, so pretty.
You'll see Amarillo, Gallup, New Mexico
Flagstaff, Arizona, don't forget Winona,
Kingsman, Barstow, San Bernardino.

A Route 66 mint amerikai ikon nemcsak a meghódított nyugatot, az egyesített államokat, a korlátlan lehetőségeket jelenti, hanem valaha egy kelet-nyugati "Trail of Tears" is volt (azaz Könnyek Útja: a 19. század első felében kitelepített indiánok útvonalát nevezte el így a történelem; őket Oklahomából üldözték el, és északnyugatra kellett költözniük): A Route 66 volt az, amin Steinbeck Érik a gyümölcs (Grapes of Wrath) c. regényében a gazdasági válság idején Kaliforniába, az amerikai Ígéret Földjére áramlik a belső államok elszegényedett milliónyi családja, a földjüket vesztett, éhező, munkát követelő tömeg. - Ez azonban a dalból nem derül ki.

Bobby Troup szerzeményét először Nat King Cole és csapata tette ismertté:


A rock and roll egyik úttörője, Chuck Berry is játszotta:

Discover Chuck Berry!


Így rockvonalon is beerősített a szám: The Rolling Stones:

Discover Chuck Berry!


Ray Charles and Friends - sajnos nem tudom, kit takar a "Friends", ha valaki esetleg épp tudja, örömmel egészítem ki a posztot:


És egy közös fellépésükön a már idősödő Ella és Ray Charles is nagyon meggyőzően énekelte el:


Végezetül egy kis reklám: a bejegyzésekhez zenét keresve találtam ezt az oldalt: http://www.deezer.com. Nagyon sok zenéjük van, és a régebbieket mind ingyen lehet hallgatni, a még jogdíjasokat nem engedi persze - viszont klasszikusjazz-hallgatásra kiválóan alkalmas.

2 megjegyzés:

Bence írta...

Egy kicsit utananeztem, es azt talaltam, hogy a Ray Charles fele felveten is Nat King Cole szerepel, mint "Friends". Az info konnyen lehet teves, hiszen valoszinuleg osszevesztek volna a zongoran... :)

MiRe írta...

Teljesen elképzelhető, hogy ő az, leszámítva persze a zongorát. ;-) Bár mint a következő szám mutatja (ez sajnos nem fért be a kínálatba), ezt is képesek megoldani: http://uk.youtube.com/watch?v=XJYUSdX-Rps ;-)