2008. október 31., péntek

Elekció

Jövő kedden választások lesznek itt (sőt, vannak! Egyes államokban két-három hétig lehet menni szavazni. Ahol meg nem, ott is lehet azt mondani, hogy "kedden nem érek rá, szavaznék levélben", egy ideje még hihető indokot se kell kitalálni, miért nem ér rá az ember. Ezért aztán vagy 16 millióan le is szavaztak már, azt persze még nem szabad tudni, hogy kire.)

Mivel az időm nagy részét egyetemen töltöm, egy ablaktalan számítógéplaborban, a maradékot meg egy ormótlan nagy faluban, így az általános hájp nemigen borít el jeleivel. Mielőtt a tágabb látókörű, objektív analízis grafikonoktól hullámzó vizeire eveznék, egy kis szubjektív körkép:

New Jersey elég erősen Demokrata-párti, az egyetemek meg állítólag mindenhol demokrata elhajlásúak, ezt nagyjából a tapasztalataim is alátámasztják. A falunkba' kb. minden 10. ház elé ki van tűzve a "vote for Obama" kék egyentábla (bár az utóbbi pár napban tökök, boszorkányok és oszló hullák dominálnak. McCain-es tábla nincs). Az egyetemen nincsenek táblák, de a csoportunk szavazójoggal rendelkező része szintén Obama-párti. Fontos kivétel a menza technikai személyzete: a menza óriás-LCD-jén kizárólag Fox News megy, McCain és Palin útjainak végtelenül alapos bemutatásával.

Nagyon meglepő volt, hogy a laborbeli srácok miért is Obamára szavaznak: szerintük McCain se lenne rossz, ámdeviszont túl öreg (72 éves, az szerintem messze nem koporsóérett kor), és Palint elnöknek meg talán mégse kéne [link mögött inkorrekt interaktív kampányeszköz van, kapcsoljatok be hangot, mert úgy vicces]. Amúgy tényleg jájj úristen, úúristen ez a nő. Meg kellene választani elnöknek, 4 évnyi garantált szórakozás.

Hogy min múlhatnak választások, azt egy idézettel illusztrálnám, amit az egyik közvéleménykutatónál találtam. Nagyjából:
"Az eheti felmérés szerint a Palint kedvelők aránya 37%-ra csökkent, míg elutasítóinak aránya 54%-ra nőtt. Arra a kérdésre: változott-e a benyomásuk Palinről Tina Fey paródiája után ("Saturday Night Live", NBC), a szavazók 11% igennel válaszolt, 89%-uk nemmel. Azoknak körében, akik nem szavaznának McCainre, 2%-ról 10%-ra nőtt azok aránya, akik Palin miatt nem szavaznának rá."

Jó, oké, ez csak egyetlen állam, ahol amúgy is nagyjából lefutott a meccs, és a "befolyásolás" még nem szavazás, és az meg nagyjból mindegy is, hogy McCainre mennyire alátámasztott indokkal nem szavaznak, de akkor is: egy tévécsatorna (egy a százból) paródiája befolyásolja az emberek 11%-ának a véleményét. Bámulatos ország. A paródia amúgy elég jó, be is illesztem ide [reklámot kell nézni előtte]



Jövő kedden pedig átruccanok Kanadába, külső megfigyelői pozícióba. De előtte lesz tágabb látókörű vizekre evezés is.

3 megjegyzés:

katamashi írta...

Kösz a linket... rofl
http://www.palinaspresident.us/

ezt láttad?
http://www.mccainaspresident.us/
aka what you need, when you need it (az obamáé nem vicces)

Szityú írta...

LOL. Nagyon mókásak a kapcsolódó keresési ajánlatok... köszi :)

vincemate írta...

Itt Stratfordban, a kutatóintézetben, ahol éppen időzöm, többségben vannak az amerikaiak, fiatalok, idősebbek, és nagyon egyértelmű a demokrata fölény. Talán egy republikánus lány van, de ő egyébként is elég furcsa. Persze folyamatosan megy az esélylatolgatás, meg már készülnek, hogy hol fogják nézni az eredményeket.