2008. október 23., csütörtök

Ella-hét 6.

1968-at írunk. A szülők válnak, az apának viszonya volt, a gyerek ötéves. Egy éve még egy rajza, amin az osztálytárs Lucy csillagok között tűnt föl, az apa ihletforrása volt, most meg az anyjával magára maradt gyereket az apa barátja és kollégája vigasztalja. Ír neki egy dalt, a kis Juliannek, hogy abból erőt merítsen. Kell is mihez: a gyerek majd egy évtizedig nem lesz kapcsolatban az apjával. 28 évvek később Juliannek már 25.000 fontjába kerül, hogy megvásárolja a dal eredeti kottáját egy aukción. Kellenek az emlékek a már holt apáról.


Ella nem késlekedett sokáig: 1969. jan. 1-jén már biztosan énekelte a dalt. Kivételesen két változatot is közzé teszek tőle: az elsőben szerintem jobban sikerült a dal vége, az "elszállós" rész, a másodikban az eleje lett erőteljesebb. Mindenki döntsön maga, melyiket kedveli jobban.




Elvis Presley (Tudtátok, hogy Elvis még kilenc évet élt a Hey Jude sikere után? Mintha az ő karrierje egy teljesen más korszak lenne (persze, a sikerei jóval korábbiak, mint a '60-ban alakult Beatleséi) - és lám, mégis dolgozott föl Beatles-számot. Sőt, 1965. augusztus 27-én találkozott is a Király a Gombafejűekkel, beszélgettek meg jammelgettek kicsit.):


Ahogy Axl Rose kiáltott a Knocking on Heavens Door közben: Let's make this one reach the heavens! Paul McCartney, Sting, Elton John és a többiek (1997):

3 megjegyzés:

Szityú írta...

Hát, amennyire tudom, a rajz Lucyről a csillagok között csak egy gyenge alibiduma volt, amivel a papáék elkerülték a börtönbecsukást, LSD-népszerűsítésből kifolyólag. A sztori igazságtartalmáról fogalmam sincs, de a klip alapján hihetőnek tűnik :-)

MiRe írta...

Rendben, a teljes(ebb) igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a cím nagybetűit összeolvasva: Lucy in the Sky with Diamonds... meglepően egy ismert szó állt elő, amit senki nem gyanított, hogy éppen itt előbukkanhatna, főleg nem a szerzők. ;-)

Unknown írta...

A Lucy-kérdésről l. Paul és John nyilatkozatait itt. Azért sem hiszem, hogy ez egy utólagos mentegetőzés volna, mert a srácok nem voltak túl szégyenlősek drogkérdésben. Vö. Yoko és John "Cold Turkey" c. számával, melyet ("bizonyos értelmezések szerint" blablabla) privát kis heroinelvonó-kúrájuk inspirált.