2008. november 1., szombat

Figyelnek minket

Kezd olyan érzésem lenni, hogy az ufók átvették az életem fölött az irányítást, vagy a Nagy Testvér, vagy Manitu, vagy akárki. Valamit közölni akarnak. Nemrég ugyanis újra hallottam az Ella-hét 2. dalát, a "The Girl from Ipanemá"-t. Egy Londonban játszódó filmben kúszott be a háttérből a dallam, ahogy fölébred egy lány, a megtévesztés kedvéért Eveynek hívják. A film elejefelé finom utalásféleképpen feltűnt a tévétorony, amit az ablakomból látok, ami mellett szinte minden nap elmegyek. A film (itt kezdődik, a folytatásokat mellette meg lehet találni; angolul beszélőknek kötelező) november 5.-ről szól, a Guy Fawkes-napról, a címe: V for Vendetta.

Kis magyarázat, mi is ez a Guy Fawkes-nap. Guy Fawkes, egy yorki születésű katolikus, 1605. nov. 5-én megpróbálta kivitelezni egy csoport katolikus összeeskövő tervét, hogy felrobbantsák a Parlament épületét és az ott tanácskozó királyt, I. Jakabot, a családját és a protestáns főnemesség nagy részét az éves parlamenti ülésszak megnyitóján. A protestáns uralom alatt ugyanis a katolikusokat elnyomták, hitükben és jogaikban korlátozták. A merénylet terve azonban kitudódott, a résztvevőket kivégezték. Bár nem Guy Fawkes volt az ötletgazda, mégis az ő nevéhez kötődik leginkább az esemény, mert katonai tapasztalata miatt rá hárult a feladat, hogy a robbantást elvégezze. Nevének ismertségét jól jelzi, hogy Madame Tussauds panoptikumában ma is ott lóg az akasztófán, a királyi családdal egy épületben (ez is a büntetés része? mint ahogy I. Erzsébet is az általa kivégeztetett Stuart Máriával átellenben nyugszik a Westminster Abbeyben, "a megbékélés jegyében"; hahaha). Azóta november 5-én azt ünneplik, hogy I. Jakab és az ország megmenekült a cselszövéstől, és az árulókat utolérte a méltó büntetés.

Számomra mindig paradoxnak tűnt, ahogy ünneplik ezt a napot: annak ellenére, hogy az az üzenet, milyen jó, hogy nem sikerült felrobbantani a parlamentet, éppen tüzijátékkal és örömtüzekkel emlékeznek (meg Guy Fawkes-képeket égetnek el, de ez utóbbi mostanra már megy ki a divatból). És ez még nem minden: a gyerekek "a penny for the guy" (angol szójáték: a "fickó" ugyanaz angolul, mint a Guy név; a kifejezés jelentése: "egy pennyt a fickónak") felkiáltással pénzt gyűjtenek, hogy azon vehessenek tüzijátékot az ünnepre. (Mára ez a szokás is visszaszorult az amerikai trick-or-treat ellenében.) Robbantgasson csak a nép egyszerű gyermeke.

Vissza a V for Vendettá-hoz: a film kicsit más szemszögből mutatja be az eseményeket; ott Guy Fawkes az elnyomás elleni küzdelem hőse, az emberi jogok és öntudat harcosa, nem utolsósorban pedig egy modern, bosszúlló, de idealista Monte Cristo - a 2038-ban épp hatalmon levő, hitleri jegyeket mutató angol önkényuralom idején. Nem ez volt az egyetlen ellenutópia, amivel mostanában összehozott a sors: az egyetem egyik főépülete, ahová többek között könyvtárba is járok, a Senate House, arról nevezetes, hogy Orwell 1984-ének Ministry of Truth-jának (az Igazságügy-minisztérium, azaz Minigaz) modellje volt. Orwell a könyv írásának idején épp rálátott az épületre szállásából (ahogy a főszereplő Wilson is), az akkori igazságügyminiszter (1941-1945) Brenden Bracken volt (B. B. like, say, Big Brother?). A háború miatt természetesen nagyon erős cenzúra működött, ami nem meglepően Orwell művét sem engedte kiadni. Mellesleg, a legenda szerint ebben a házban akarta Hitler berendezni londoni főhadiszállását.

Szóval, elkezdtem összerakni a kirakó darabjait (apropó, tegnap épp a Citizen Kane c. filmet néztem meg, amiben a kirakó központi motívum volt...): "The Girl from Ipanema", a tévétorony, V for Vendetta, Guy Fawkes, Senate House, 1984... Mi vár ránk? Mit akarnak mondani? Vigyázzatok, figyelnek minket. Nem véletlenül repkednek ott azok a műholdak. Többet nem mondhatok. Ha valakinek van füle a hallásra, hallja.

4 megjegyzés:

Bence írta...

En joparszor lattam mar a V for Vendettat, de meg soha nem gondoltam arra, hogy valami vilagmeretu osszeeskuves resze lenne. Szerintem csak egy kedves film, amit jo nezni, bar az utopia kategoriaban -amit nagyon szeretek- elegge alulmarad mas alkotasokkal szemben. (azert egy kis valosagalapja lehetne...)

MiRe írta...

Na jó, ez egy ér(telm)etlen és béna összeesküvéselmélet-paródia volt; csak azt találtam viccesnek, hogy a mostanában velem történő események mennyire reflektálnak egymásra és összefüggenek, és hogy ez nem lehet véletlen; és mivel épp a disztópia az összekötő kapocs az egyes elemek között, gondoltam, vicces feltenni, hogy épp amiatt találkozik minden, mert egy disztópia felé haladok, vagy már benne vagyok.
De lehet, hogy a bejegyzésnél már csak ez a magyarázat bénább. Nem vagyok olyan szofisztikált, mint Hugh Laurie: http://uk.youtube.com/watch?v=TBQAuw4NYLA

vincemate írta...

És akkor azt a kettő, ámde nem elhanyagolható momentumot bele sem vetted az elméletedbe, hogy
1) a Guy Fawkes-féle merénylet egyesek szerint nem volt más, mint a kormány által szervezett akció, hogy utána elverhessék a port a katolikusokon (komolyan, az utóbbi időben több az elmúlt 20 évben keletkezett tudományos munkában is olvastam)
2) A V for Vendetta főszereplőjét ugyan az a személy játssza, mint aki Smith ügynököt a MATRIX-ban...

MiRe írta...

Hát, nem tudom, ki szövi itt a szálakat (l. az említett színész Hugo Weaving ;-) ), de az biztos, hogy már köztünk vannak! ;-)